Politie start proef met videovoertuig voorzien van nacht- en warmtecamera

Politie start proef met videovoertuig voorzien van nacht- en warmtecamera

De politie start deze maand in Dordrecht een proef met een nieuw videovoertuig dat onder andere van een nacht- en warmtecamera is voorzien. Het videovoertuig heeft een draaibare camera op een mast en vier dome-camera’s op het dak die een 360 graden beeld geven rondom het voertuig. De camera is voorzien van een nachtzicht en thermische sensor om zo een “compleet beeld” van de omgeving te geven.

“Dankzij de warmtebeeldsensor met contrastweergave zijn rookwolken, duisternis en mist geen belemmering meer om beeld te genereren. Ook komt er een aantal livestream bodycams in het voertuig te liggen, klaar voor gebruik”, zo laat de politie in de aankondiging weten. De proef zal een jaar duren. De politie meldt dat er een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) heeft plaatsgevonden, ook bekend als een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Het doel hiervan is om de privacyrisico’s weg te nemen of te verkleinen.

“Dit betekent ook dat alle noodzakelijke technische én organisatorische maatregelen getroffen zijn om de informatie en de belangen van burgers en medewerkers van politie maximaal te beschermen”, aldus de politie. Vijftien agenten zijn opgeleid om met het voertuig te kunnen werken. “Zij weten hoe ze de beelden wel en niet mogen gebruiken. De toegangsregels en gebruiksregels die voor deze camerabeelden gelden, zijn hetzelfde als voor alle andere camerabeelden die de politie zelf verzamelt.”

Verder is er in het voertuig geen signaaloverdracht mogelijk via wifi of bluetooth. Alles gaat volgens de politie via beveiligde verbindingen. Ook worden alle opgenomen beelden na 28 dagen automatisch vernietigd. Als de
beelden nodig zijn voor een opsporingsonderzoek of een ander belangrijk doel, mag de bewaartermijn worden
verlengd. Dan gelden de normale bewaartermijnen van de Wet politiegegevens. De opgenomen beelden gaan naar een beveiligde opslag waar ook de beelden van politiehelikopters binnenkomen en worden opgeslagen.

De politie stelt dat er “niet zomaar” op straat gefilmd mag worden. “Maar het mag wel als er een wettelijke grondslag voor is en als het noodzakelijk is. Aan die voorwaarden wordt voldaan in dit experiment.” Mensen die zijn gefilmd hebben onder andere recht op inzage van gemaakte beelden en vernietiging daarvan. Wie vragen over de privacy rond het project heeft kan hier via e-mail met de politie contact over opnemen. Hierbij is het wel nodig om ter controle van de identiteit een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee te sturen.

Bron: https://www.security.nl/posting/763958/Politie+start+proef+met+videovoertuig+voorzien+van+nacht-+en+warmtecamera?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.