ProtonVPN presenteert nieuw protocol voor omzeilen overheidsblokkades

ProtonVPN presenteert nieuw protocol voor omzeilen overheidsblokkades

Vpn-provider ProtonVPN heeft een nieuwe protocol gepresenteerd voor het omzeilen van overheidsblokkades. Het Stealth-protocol zou in staat zijn om de meeste firewalls en methodes voor het blokkeren van vpn’s te omzeilen, zo claimt ProtonVPN. Geregeld zijn er landen die niet toestaan dat de bevolking gebruikmaakt van vpn-diensten om bijvoorbeeld gecensureerde websites te bezoeken.

Volgens ProtonVPN zijn traditionele vpn-protocolllen zoals OpenVPN, IKEv2 en WireGuard relatief eenvoudig op een netwerk te herkennen. Nu deep packet inspection (DPI) steeds breder beschikbaar komt zal het dan ook eenvoudiger voor autoritaire regimes worden om vpn-diensten die van deze protocollen gebruikmaken te blokkeren. In 2020 kwam ProtonVPN met “alternative routing” een manier om dergelijke vpn-blokkades te omzeilen.

Regimes zitten echter ook niet stil, aldus de vpn-provider. Oplossingen om bestaande vpn-protocollen te obfusceren zouden dan ook niet goed meer werken. Het Stealth-protocl is helemaal van de grond af opgebouwd en zou bijna niet te detecteren zijn, aldus ProtonVPN. Hoe het nieuwe protocol precies werkt laat de vpn-provider niet weten. Stealth is voor zowel de gratis als betaalde vpn-dienst beschikbaar. Op dit moment is de maatregel alleen in te schakelen in de Android-app van ProtonVPN. Binnenkort zal die ook binnen de apps voor iOS, Linux, macOS en Windows zijn te gebruiken.

Bron: https://www.security.nl/posting/770672/ProtonVPN+presenteert+nieuw+protocol+voor+omzeilen+overheidsblokkades?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.