Samba-lek geeft aanvaller remote toegang tot WD My Cloud-apparaten

Samba-lek geeft aanvaller remote toegang tot WD My Cloud-apparaten

Een kwetsbaarheid in de My Cloud-apparaten van harde schijffabrikant Western Digital (WD) maakt het mogelijk voor een aanvaller om op afstand code met rootrechten uit te voeren. WD heeft een firmware-update beschikbaar gemaakt en roept gebruikers op om die spoedig te installeren.

My Cloud is het besturingssysteem dat onder andere op de NAS-systemen en netwerkschijven van WD draait en ervoor zorgt dat gebruikers hun thuis opgeslagen data vanaf het internet kunnen benaderen. Op 31 januari waarschuwde Samba voor een kritieke kwetsbaarheid in de eigen VFS-module.

Samba is een opensourceprogramma dat van het smb-protocol gebruikmaakt en bijvoorbeeld Windows-machines met Unix-machines via zowel lokale netwerken als het internet laat communiceren. Via verschillende Virtual File System (VFS) modules is het mogelijk om de mogelijkheden van Samba verder uit te breiden.

Een van deze modules is vfs_fruit, die voor betere compatibiliteit met Apple Server Message Block (SMB) clients en interoperabiliteit met Netatalk 3 Apple Filing Protocol (AFP) fileservers zorgt. Een kwetsbaarheid in de module, aangeduid als CVE-2021-44142, laat een aanvaller op afstand op kwetsbare systemen code als root uitvoeren. De impact van het beveiligingslek is op een schaal van 1 tot en met 10 met een 9.9 beoordeeld.

De kwetsbare Samba-module is ook aanwezig in My Cloud OS 5. WD heeft nu firmware-updates uitgerold waarin de Samba-update is doorgevoerd en het probleem verholpen. Gebruikers wordt aangeraden de update snel te installeren.

Bron: https://www.security.nl/posting/748109/Samba-lek+geeft+aanvaller+remote+toegang+tot+WD+My+Cloud-apparaten?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.