Schade door Engelstalige telefoonfraude dit jaar al één miljoen euro

Schade door Engelstalige telefoonfraude dit jaar al één miljoen euro
dinsdag 26 juli 2022, 16:11 door Redactie, 2 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 17:18

Oplichters die gebruikmaken van Engelstalige “bandjes” om mensen op te lichten hebben dit jaar al voor zeker 1 miljoen euro schade veroorzaakt. Slachtoffers worden gebeld en krijgen wanneer zij opnemen een computerstem te horen die van de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ of het ‘Ministry of Justice’ afkomstig zou zijn. Volgens de boodschap wordt er misbruik gemaakt van het BSN-nummer of is de gebelde persoon onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en financiering van terrorisme.

Voor verdere informatie moet het slachtoffer het cijfer 1 intoetsen en wordt daarna doorverbonden met een “agent”, die in werkelijkheid een oplichter is. Zo stelt de oplichter dat slachtoffers hun geld moeten “veiligstellen” door het naar een andere rekening over te maken of wordt er gevraagd software te installeren waarmee de oplichter de computer van het slachtoffer op afstand kan overnemen.

Vorig jaar maakten 9500 mensen melding bij de Fraudehelpdesk dat ze door dergelijke Engelstalige telefoontjes waren gebeld. Honderd mensen werden daadwerkelijk opgelicht voor een totaalbedrag van 750.000 euro. Tot 16 juli van dit jaar heeft de Fraudehelpdesk al meer dan 8300 meldingen ontvangen. 122 daarvan waren afkomstig van slachtoffers die financieel gedupeerd zijn, voor een bedrag van zo’n 1 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die de Fraudehelpdesk met Security.NL deelde.

De werkelijke schade ligt mogelijk hoger, aangezien het hier alleen gaat om meldingen van slachtoffers bij de Fraudehelpdesk. Cijfers van bijvoorbeeld banken of politie zijn niet meegenomen. Slachtoffers van deze fraudevorm, waaronder een vrouw die voor 38.000 euro werd opgelicht, hoeven niet op een vergoeding van hun bank te rekenen, zo blijkt uit verschillende uitspraken van het financiële klachteninstituut Kifid.

Bron: https://www.security.nl/posting/762485/Schade+door+Engelstalige+telefoonfraude+dit+jaar+al+%C3%A9%C3%A9n+miljoen+euro?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.