T-Mobile betaalt Amerikaanse slachtoffers groot datalek 350 miljoen dollar

T-Mobile betaalt Amerikaanse slachtoffers groot datalek 350 miljoen dollar

Telecomprovider T-Mobile heeft in de Verenigde Staten een schikking gesloten met de slachtoffers van een groot datalek dat zich vorig jaar voordeed en waarbij persoonlijke gegevens van 79 miljoen huidige en voormalige Amerikaanse klanten werden gestolen. Het ging onder andere om namen, geboortedata, social-securitynummer en rijbewijsinformatie, alsmede telefoonnummers en IMEI- en IMSI-informatie. De data werd vervolgens op internet te koop aangeboden.

Gedupeerde klanten besloten tientallen massaclaims tegen T-Mobile te starten. Zo stellen klanten dat T-Mobile hun gegevens niet goed heeft beschermd en ze daardoor “aanzienlijk risico” lopen. De gelekte gegevens zouden bijvoorbeeld voor identiteitsfraude kunnen worden gebruikt, zo stellen de klagers. Die claimen ook dat ze uren bezig zijn geweest met het verhelpen van de privacyrisico’s van de aanval.

In alle gevallen eisen de klanten een schadevergoeding. T-Mobile heeft besloten de massaclaims nu te schikken voor een bedrag van 350 miljoen dollar. Dat geld gaat naar een fonds voor het compenseren van getroffen klanten, alsmede het betalen van advocaat- en administratiekosten. Daarnaast is de telecomprovider overeengekomen dat het dit en volgend jaar 150 miljoen dollar aan datasecurity en gerelateerde technologie uitgeeft. De rechter moet het schikkingsvoorstel nog goedkeuren (pdf).

Bron: https://www.security.nl/posting/762306/T-Mobile+betaalt+Amerikaanse+slachtoffers+groot+datalek+350+miljoen+dollar?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.