Voorzitter Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden neemt na vier jaar ontslag

Voorzitter Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden neemt na vier jaar ontslag

Mariëtte Moussault, voorzitter van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden die toetst of de inzet van bijzondere bevoegdheden door de AIVD en de MIVD rechtmatig is, heeft besloten om na ruim vier jaar te stoppen. Moussault zal per 1 januari volgend jaar het stokje aan iemand anders doorgeven. Omdat het zoeken naar een nieuwe voorzitter de nodige tijd in beslag neemt is besloten om de beslissing nu al openbaar te maken.

In haar ontslagbrief merkt Moussault op dat naar alle waarschijnlijkheid dit jaar een tijdelijke wet van kracht wordt die ervoor zorgt dat de AIVD en MIVD speciale bevoegdheden sneller kunnen inzetten. “Dat vereist een wijziging in de werkwijze en uitbreiding van de organisatie van de TIB. Daarmee is reeds een begin gemaakt. Ik ga ervan uit, dat de TIB in het najaar van 2022 volledig voorbereid zal zijn op de inwerkingtreding van de tijdelijke wet”, aldus de vertrekkende voorzitter.

Volgens Moussault zal daarmee niet een rustigere periode aanbreken, aangezien er ook plannen zijn om de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017) ingrijpend te wijzigen. “De periode tussen het afronden van de voorbereiding op de tijdelijke wet en de aanvang van een traject ter voorbereiding van een ingrijpende wijziging van de Wiv 2017 is een natuurlijk moment voor een wisseling van voorzitter”, aldus Moussault die dit moment wil aangrijpen om een nieuwe voorzitter aan te stellen.

Bron: https://www.security.nl/posting/755495/Voorzitter+Toetsingscommissie+Inzet+Bevoegdheden+neemt+na+vier+jaar+ontslag?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.