VVD wil opheldering over Nederlandse studentgegevens in Amerikaanse cloud

VVD wil opheldering over Nederlandse studentgegevens in Amerikaanse cloud

De VVD heeft minister Dijkgraaf van Onderwijs om opheldering gevraagd over Nederlandse universiteiten die de gegevens van studenten bij Amerikaanse cloudproviders opslaan. Uit onderzoek blijkt dat driekwart van alle leergegevens van studenten nu bij Microsoft of Amazon zijn ondergebracht. Eerder kwam ook al de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen met een waarschuwing voor de afhankelijkheid van techbedrijven.

VVD-Kamerlid Van der Woude heeft Dijkgraaf nu om opheldering gevraagd en wil onder andere weten of de minister vindt dat er door de opslag van studentgegevens bij Amerikaanse clouddiensten er een risico is op misbruik van deze data en dat universiteiten hierdoor van grote techbedrijven afhankelijk worden. “Bent u zich bewust van het spionagerisico dat schuilt in het opslaan van onderzoeksgegevens in systemen die onder wetgeving van een ander land vallen? Welke afspraken zijn gemaakt in het kader van cyberveiligheid met universiteiten over het opslaan van onderzoeksgegevens op deze manier”, wil Van der Woude verder weten.

Dijkgraaf moet ook duidelijk maken welke stappen hij onderneemt om voor economische onafhankelijkheid en kennisveiligheid te zorgen en hoe de risico’s bij het gebruik van commerciële cloudproviders zijn verwerkt in de nieuwe aanpak kennisveiligheid voor het hoger onderwijs. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Bron: https://www.security.nl/posting/771298/VVD+wil+opheldering+over+Nederlandse+studentgegevens+in+Amerikaanse+cloud?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.