Wachtwoord 700.000 leerlingen en leraren in VS gereset na ransomware-aanval

Wachtwoord 700.000 leerlingen en leraren in VS gereset na ransomware-aanval

Wegens een ransomware-aanval op het op één na grootste schooldistrict van de Verenigde Staten zijn de wachtwoorden van bij zo’n 700.000 leerlingen en leraren gereset. Volgens het Los Angeles Unified School District (LAUSD) was de wachtwoordreset de grootste uitdaging waar leerlingen en schoolmedewerkers gisteren mee te maken kregen. Alle belangrijke systemen zijn inmiddels weer online en de eerste schooldag kon zoals gepland gewoon doorgang vinden.

Afgelopen weekend raakten systemen van het schooldistrict besmet met ransomware, waardoor de website offline ging, alsmede mailservers en het systeem waarmee leraren lessen publiceren en aanwezigheid bijhouden. Ook diensten voor leerlingen en ouders waren onbereikbaar. Vanwege de ransomware-aanval werd besloten om van 700.000 leerlingen, leraren en andere schoolmedewerkers het wachtwoord van hun lausd.net-account te resetten.

“Alle systemen zijn weer operationeel”, zegt Soheil Katal chief information officer van het schooldistrict, tegenover LAist. “Het wachtwoord is de sleutel. Ze stellen het wachtwoord in en krijgen toegang tot het netwerk. Zodra ze op het netwerk zitten hebben ze toegang tot de applicaties.” Het resetten van 700.000 wachtwoorden zal wegens beperkte bandbreedte echter de nodige tijd in beslag nemen, aldus Katal.

De wachtwoordreset is alleen op locaties van het schooldistrict uit te voeren. Dit zorgde volgens het districtsbestuur voor bottlenecks in de ochtend en wachttijden bij de telefonische helpdesk. Het schooldistrict roept alle leerlingen en medewerkers op om hun wachtwoord zo snel mogelijk te veranderen. Vanuit de Amerikaanse overheid krijgt het getroffen schooldistrict allerlei steun. Zo zijn zes FBI-agenten ter plekke om support te bieden.

ImageBron: https://www.security.nl/posting/767249/Wachtwoord+700_000+leerlingen+en+leraren+in+VS+gereset+na+ransomware-aanval?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.