Wetsvoorstel cameratoezicht douane opnieuw naar Autoriteit Persoonsgegevens

Wetsvoorstel cameratoezicht douane opnieuw naar Autoriteit Persoonsgegevens

Het wetsvoorstel dat de douane persoonsgegevens laat verwerken bij het gebruik van zowel vaste als mobiele camera’s, waaronder drones, gaat opnieuw naar de Autoriteit Persoonsgegevens. Daardoor zal het wetsvoorstel later bij de Tweede Kamer worden ingediend. Dat heeft staatssecretaris De Vries van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het wetsvoorstel cameratoezicht douane regelt de grondslag voor het verwerken van persoonsgegevens bij het gebruik van zowel vaste als mobiele camera’s door de douane, waaronder drones. De douane kan al elke controlemaatregel nemen die zij nodig vindt, waaronder de inzet van camera’s. Het wetsvoorstel zorgt niet voor aanvullende bevoegdheden, maar regelt de waarborgen en voorwaarden voor het verwerken van
persoonsgegevens bij de inzet van cameratoezicht.

“Het wetsvoorstel regelt geen toezichtsbevoegdheden van de douane, maar de verwerking van persoonsgegevens bij de inzet van camera’s ten behoeve van die bevoegdheden”, aldus De Vries. Wetsvoorstellen stuurt de regering voor advies naar de Raad van State. Wanneer het betrekking heeft op de verwerking van gegevens wordt ook de Autoriteit Persoonsgegevens om advies gevraagd.

Het betreffende wetsvoorstel was zowel naar de Autoriteit Persoonsgegevens als de Raad van State gestuurd. De Raad van State had de nodige opmerkingen op het wetsvoorstel, waardoor het op een aantal punten specifieker werd gemaakt ten opzichte van het eerdere voorstel. Vanwege de aanpassingen werd het wetsvoorstel opnieuw naar de Raad van State gestuurd.

Naast enkele kleine aanpassingen adviseert de Raad van State nu om het wetsvoorstel nogmaals voor advies naar de Autoriteit Persoonsgegevens te sturen, aangezien er sprake is van een aanzienlijk gewijzigd en uitgebreid wetsvoorstel. “Gelet op de termijn die de Autoriteit Persoonsgegevens hanteert, zal dit naar verwachting leiden tot een vertraging van twee tot drie maanden ten opzichte van de eerdere planning”, stelt De Vries, die verwacht het wetsvoorstel in december naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Dan zal het voorstel ook openbaar worden.

Bron: https://www.security.nl/posting/770166/Wetsvoorstel+cameratoezicht+douane+opnieuw+naar+Autoriteit+Persoonsgegevens?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.