Defensie en NAVO testen anti-dronesysteem in Limburgse Vredepeel

Defensie en NAVO testen anti-dronesysteem in Limburgse Vredepeel

Het ministerie van Defensie en de NAVO testen de komende weken in het Limburgse Vredepeel verschillende systemen om drones uit de lucht te halen. Het is de tweede keer dat Defensie een dergelijke anti-drone-oefening houdt. Vanwege de dreiging van drones ontwikkelt NAVO op dit moment een mogelijk standaardprotocol voor “counter-dronesystemen”. Dit moet ervoor zorgen dat deze systemen onderling beter kunnen samenwerken en zo effectiever worden.

Aan de oefening in Vredepeel nemen verschillende partijen deel, zoals buitenlandse eenheden, bedrijven en onderzoeksinstituten. Samen zetten zij verschillende systemen in waaronder sensoren om drones te detecteren en effectoren om drones uit te schakelen. Daarnaast worden verschillende drones ingezet die volgens Defensie representatief zijn als dreiging en een uitdaging voor de geteste systemen vormen.

“Drones zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en in huidige conflictsituaties. De dreiging van deze kleine vliegende machines neemt toe”, aldus Defensie. In juni van dit jaar noemde de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) drones nog een dreiging van de toekomst. Het gaat hierbij niet alleen om drones van andere krijgsmachten. Ook particulieren kunnen al dan niet moedwillig met het gebruik van drones een dreiging vormen, zo waarschuwt Defensie. “Regelmatig, op een ongewenste of zelfs gevaarlijke manier zorgen deze particuliere drones voor gevaar in de nabijheid van vliegvelden of grote groepen mensen.”

Een speciaal testcentrum van Defensie onderzoekt onder andere met welke combinatie van mensen, middelen en manieren de dronedreiging het beste tegen te gaan is. Daarnaast vormt het testcentrum een platform voor Defensie om samen met de industrie te testen en te experimenteren met verschillende counter-drone systemen. Defensie beschikt op dit moment al naar eigen zeggen over systemen om drones te detecteren en te verstoren. De test in Vredepeel start vandaag en loopt tot en met 23 september.

Bron: https://www.security.nl/posting/766933/Defensie+en+NAVO+testen+anti-dronesysteem+in+Limburgse+Vredepeel?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.