GroenLinks wil ook opheldering over aanvragen DigiD door mantelzorgers

GroenLinks wil ook opheldering over aanvragen DigiD door mantelzorgers

GroenLinks wil opheldering over het aanvragen van DigiD door mantelzorgers en of het kabinet het belang ziet van het aanbieden van de keuze tussen digitale en papieren dienstverlening. Volgens vijf belangenorganisaties zijn er miljoenen mantelzorgers in Nederland die voor anderen zorgen. Een deel van hen is door een rechter aangewezen als mentor, bewindvoerder of curator.

Dit houdt in dat zij uit naam van de persoon voor wie zij zorgen beslissingen maken en -in het geval van bewindvoerder en curator- ook geldzaken moeten regelen. Bijvoorbeeld ouders van volwassen kinderen met een ernstig verstandelijke en of lichamelijke beperking. Maar ook partners van mensen met dementie. Broers of zussen van mensen met een ernstige psychische aandoening.

Wettelijke vertegenwoordigers van mensen met een beperking worden volgens belangenorganisaties KansPlus, EMB Nederland, Sien, LFB en Dit Koningskind uitgesloten van de digitale overheid doordat ze geen toegang hebben tot de DigiD van hun broer, zus of kind. “De overheid geeft geen DigiD aan wettelijk vertegenwoordigers en sluit de digitale toegang voor overheidsdiensten hierdoor af. Wettelijk vertegenwoordigers moeten zich daarom iedere keer ter plekke legitimeren, met formulieren werken en hebben te maken met lange wachttijden”, zo stelden de organisaties in een pamflet. Naar aanleiding van het pamflet stelde de SGP eerder al Kamervragen.

Nu hebben GroenLinks-Kamerleden Westerveld en Bouchallikh minister Helder voor Langdurige Zorg en staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering om opheldering gevraagd. “Hoe kan nu een wilsonbekwaam, ernstig meervoudig beperkt familielid iemand digitaal machtigen, zoals nu verwacht wordt?”, vragen ze aan de bewindslieden. Ook willen de Kamerleden weten of Helder en Van Huffelen het ermee eens zijn dat het onnodig en zeer belastend is voor wettelijk vertegenwoordigers om via de papieren weg elke keer gemachtigd te moeten worden.

“Ziet u ook het belang van het aanbieden van de keuze tussen digitale en papieren dienstverlening,
voor zowel deze groep mantelzorgers als andere Nederlanders?”, willen Westerveld en Bouchallikh verder weten. Afsluitend moeten de minister en staatssecretaris laten weten of ze bereid zijn om DigiD ook beschikbaar te maken voor de wettelijk vertegenwoordigers en hoe dit zal worden geregeld. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.

Bron: https://www.security.nl/posting/755409/GroenLinks+wil+ook+opheldering+over+aanvragen+DigiD+door+mantelzorgers?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.