Vermeende hostingprovider voor cybercriminelen uitgeleverd aan VS

Vermeende hostingprovider voor cybercriminelen uitgeleverd aan VS

Een 37-jarige Roemeense man die hostingdiensten aan allerlei cybercriminelen zou hebben geleverd is door Colombia uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse aanklager werd via de hostingdiensten van de Roemeen het Gozi-virus verspreid en andere cyberdelicten gepleegd, waaronder de verspreiding van de Zeus- en SpyEye-malware, het uitvoeren van ddos-aanvallen en versturen van spam.

De verdachte zou servers en ip-adressen van legitieme providers hebben gehuurd om die vervolgens aan cybercriminelen aan te bieden. Hij werd in december 2012 al door de Roemeense autoriteiten aangehouden, waarna de VS om zijn uitlevering vroeg. De Roemeen werd op borgtocht vrijgelaten en niet uitgeleverd. Vorig jaar werd de man op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten op het vliegveld van Bogota door de Colombiaanse autoriteiten aangehouden.

De VS richten zich met name op de rol die de Roemeense man speelde bij het verspreiden van het Gozi-virus. Deze malware was ontwikkeld om allerlei gegevens voor internetbankieren te stelen, waarmee vervolgens werd gefraudeerd. Volgens de procureur-generaal werden wereldwijd meer dan een miljoen computers met Gozi besmet, waaronder die van NASA. De malware zou tientallen miljoenen dollars schade hebben veroorzaakt.

Door de hostingdiensten van de Roemeense man konden cybercriminelen de Gozi-malware verspreiden, zonder angst te worden gevonden door opsporingsdiensten, zo stellen de Amerikaanse autoriteiten verder. De verdachte wordt van meerdere misdrijven verdacht, waaronder “wire fraud” en bankfraude, waar respectievelijk gevangenisstraffen van maximaal twintig en dertig jaar op staan.

Bron: https://www.security.nl/posting/761905/Vermeende+hostingprovider+voor+cybercriminelen+uitgeleverd+aan+VS?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.