Zoom-kwetsbaarheid geeft lokale aanvaller volledige controle over systeem

Zoom-kwetsbaarheid geeft lokale aanvaller volledige controle over systeem
maandag 15 augustus 2022, 11:03 door Redactie, 1 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 11:13

Kwetsbaarheden in de populaire videoconferentiesoftware Zoom maken het mogelijk voor een lokale aanvaller of standaardgebruiker om volledige controle over macOS-systemen te krijgen. Zoom heeft beveiligingsupdates uitgebracht om de problemen te verhelpen. Het initiële beveiligingslek (CVE-2022-28751) bevindt zich in het updateproces van Zoom voor macOS en zorgt ervoor dat een aanvaller die al toegang tot het systeem heeft of een standaardgebruiker op eenvoudige wijze rootrechten kan krijgen.

Het beveiligingslek werd gevonden door beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle, die zijn bevindingen afgelopen vrijdag tijdens de DefCon-conferentie in Las Vegas demonstreerde. De updatefunctie van Zoom controleert of aangeboden updates wel door Zoom zijn gesigneerd. De controle die Zoom uitvoerde was eenvoudig te misleiden door de updater een bestand aan te bieden met dezelfde naam als het Zoom-certificaat. Hierdoor zou een aanvaller de updater eenvoudig malware kunnen laten uitvoeren en zo rootrechten krijgen.

Wardle waarschuwde Zoom afgelopen december voor de kwetsbaarheid. Het softwarebedrijf kwam vervolgens met een update, maar die bleek een andere bug te bevatten waardoor de initiële kwetsbaarheid weer was te misbruiken. Het bleek mogelijk om via de Zoom-tool updater.app een oude, kwetsbare versie van zoom te installeren, waarna de initiële kwetsbaarheid weer was te misbruiken om root te worden. De onderzoeker wachtte vervolgens acht maanden met het publiceren van zijn onderzoek, zo laat de onderzoeker tegenover The Verge weten.

Tijdens zijn presentatie van zijn bevindingen presenteerde Wardle ook een andere kwetsbaarheid in de Zoom-installer waardoor het voor een aanvaller wederom mogelijk was om de updater malware te laten installeren, waarbij de malafide code met de rechten van de updater werd uitgevoerd. Wardle gaf zijn presentatie op vrijdag en Zoom kwam zaterdag met een update voor het beveiligingslek aangeduid als CVE-2022-28756. De impact van beide kwetsbaarheden is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 8.8 en heeft van Zoom het label “high” gekregen. Gebruikers wordt aangeraden om te updaten naar Zoom Client for Meetings voor macOS versie 5.11.5.

ImageBron: https://www.security.nl/posting/764612/Zoom-kwetsbaarheid+geeft+lokale+aanvaller+volledige+controle+over+systeem?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.