Dierentuin Artis betaalde geen losgeld aan criminelen achter ransomwareaanval – Computer – Nieuws

Dierentuin Artis betaalde geen losgeld aan criminelen achter ransomwareaanval – Computer – Nieuws

Wat kan het voor Artis waard zijn om 1 miljoen aan crypto te betalen als losgeld, dat vraag ik me af.
Artis werd niet gesloten maar bleef open, een aantal afdelingen gingen wel dicht dus gegarandeerd dat een aantal computersystemen toen zijn afgesloten.

Zijn er dan persoonsgegevens ontvreemd? Ze zeggen van niet maar ik denk dat als het zo blijkt te zijn het zaak is dat netjes te melden en de cyberverzekering hiermee aan de slag te laten gaan. Dan hebben ze vermoedelijk NAW-gegevens van medewerkers en (abonnee) klanten ontvreemd. En statistische data van hoeveel voedsel er verorberd wordt in de dierentuin plus klimaatschema’s.

Versleutelde systemen ? De dag erna was Artis al weer open dus indien dat het was geweest dan hebben ze een goed backup & restore-systeem. Misschien zijn ze een dag aan data kwijtgeraakt en moet iemand die powerpoint waar hij drie uur aan had gewerkt opnieuw maken.

En als ik dan het jaarverslag bekijk dan denk ik dat Artis niet eens dat miljoen zou kunnen betalen, dat was volledig een zaak geweest van de verzekering.

Ik denk dat het verhaal van Artis een mooie case is waarbij het als voorbeeld kan dienen van hoe een bedrijf zich kan weren tegen een cyberinbraak en hoe men handelen moet. En dan hoef je als bedrijf niet aan betalen te denken.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199120/dierentuin-artis-betaalde-geen-losgeld-aan-criminelen-achter-ransomwareaanval.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.