EU wil na Sputnik en RT nog drie andere Russische omroepen verbannen – IT Pro – Nieuws

EU wil na Sputnik en RT nog drie andere Russische omroepen verbannen – IT Pro – Nieuws

Rusland heeft als geostrategisch hoofddoel de verzwakking van westerse democratieën, met name binnen de trans-Atlantische gemeenschap. Dit houdt in het opbreken van de EU en de NAVO, en in het algemeen een aanval op de liberale orde in de wereld, die gebaseerd is op democratie, gelijkheid en mensenrechten.

Het hedendaagse model voor Propaganda in Rusland wordt gekarakteriseerd als de Firehose of Falsehood en heeft verschillende onderscheidende kenmerken:
1. Het is een hoog volume en meerkanaals.
Een hoog volume kan de aandacht en andere beschikbare bandbreedte van potentiële doelgroepen opslokken, waardoor concurrerende berichten worden overstemd.
Daarnaast laat onderzoek zien dat berichten van meerdere kanalen overtuigender zijn dan van een enkele bron, vooral als de doelgroep al bekend is met de berichten en verbonden conclusies.
2. Het is snel, continu en repetitief.
Door de Illusory Truth Effect weten we dat men de neiging heeft om na herhaalde blootstelling te denken dat valse informatie correct is.
3. Het verbindt zich niet aan de objectieve realiteit
Russische propagandisten hoeven niet te wachten om feiten te controleren of beweringen te verifiëren; ze verspreiden gewoon een interpretatie van opkomende gebeurtenissen die hun thema’s en doelstellingen het beste lijken te bevoordelen, en verspreiden desinformatie.
Eerste impressies zijn belangrijk en erg weerbarstig. Een individu zal eerder de eerste informatie die over een onderwerp wordt ontvangen, accepteren en vervolgens de voorkeur geven aan deze informatie wanneer hij wordt geconfronteerd met tegenstrijdige berichten, vanwege de Anchoring Bias.
4. Het ontbreekt aan toewijding aan consistentie
Vanwege Confirmation Bias en Cognitieve Dissonantie zullen mensen die desinformatie geloven minder snel bewijs geloven dat tegen de desinformatie in gaat. Consistentie is dus niet zo belangrijk als dat men denkt bij desinformatie.

“New Russian propaganda entertains, confuses and overwhelms the audience.”

“The Kremlin’s spin machine wants to portray Russia as a besieged fortress surrounded by malevolent outsiders.

Veel mensen begrijpen de gevaren achter dit soort propaganda, maar zijn er nog niet van overtuigd dat een verminderen van toegang tot dit soort propagandakanelen de beste oplossing is. Echter wordt er ook gezegd:
1. “Don’t expect to counter the firehose of falsehood with the squirt gun of truth”
Zoals Brandolini’s Law ook aangeeft, het kost expontentieel meer energie om onzin te weerleggen dan nodig is om het te produceren. Daarnaast hoeft propaganda zich niet te houden aan consistentie of aan feitelijke juistheid.
2. Find ways to help put raincoats at those at whom the firehose of falsehood is being directed.
Zorg ervoor dat mensen beter bestand zijn om informatie kritisch op te nemen, dus door waarschuwingslabel te plakken aan misinformatie. Ook door uit te leggen hoe propaganda werkt op mensen (zoals ik hierboven probeer te doen) heeft een significant resultaat in de mogelijkheid van mensen om hier weerstand tegen te bieden.
3. Turn off (or turn down) the flow
Als de Firehose of Falsehood wordt gebruikt als onderdeel van actieve vijandelijkheden (zoals Rusland nu doet), dan zorgt het blokkeren of verminderen van de mogelijkheid van de propagandist om hun propaganda te verspreiden tot een van de meest effectieve mogelijkheden om de impact van hun propaganda te verminderen.

Wat de EU nu doet is ongekend, maar we zitten dan ook in een ongekende situatie. Ik zie niet snel andere manieren waarop we de propaganda van Rusland tegen kunnen houden en ik blijf kritisch kijken of de EU dit niet op andere fronten zou toepassen. Voor nu denk ik niet dat dit zal gebeuren, waardoor ik het blokkeren van dit soort Russische propagandakanalen steun.

[Reactie gewijzigd door Altruis op 4 mei 2022 14:35]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196344/eu-wil-na-sputnik-en-rt-nog-drie-andere-russische-omroepen-verbannen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.