HPE voorziet ProLiant-servers van Ampere Altra-soc met 128 Arm-cores – Computer – Nieuws

HPE voorziet ProLiant-servers van Ampere Altra-soc met 128 Arm-cores – Computer – Nieuws

HPE kondigt servers aan die het met Altra-processors van het bedrijf Ampere voorziet. Het zijn de eerste servers van een grote fabrikant die met deze op Arm gebaseerde socs met tot aan 128 cores verschijnen.

HPE kondigt de HPE ProLiant RL300 Gen11 aan, een 1U-server in de nieuwe HPE ProLiant RL Gen11-reeks die het bedrijf met Ampere Altra-chips uitrust. De servers hebben een enkele socket voor een Ampere Altra met maximaal 80 cores of een Ampere Altra Max-soc die met tot aan 128 cores beschikbaar is.

HPE richt zich met de systemen op bedrijven die internetdiensten aanbieden, zoals mediastreaming, sociale platforms, e-commerce en verschillende as-a-servicediensten zoals software-as-a-service. Bij dit soort bedrijven is er behoefte aan een grote hoeveelheid minder krachtige cores.

De ProLiant RL Gen11-servers bieden plek aan maximaal zestien dimm’s voor tot aan 4TB werkgeheugen per systeem. Er zijn tot aan drie PCIe 4.0-uitbreidingssleuven aanwezig, in aanvulling op twee OCP NIC 3.0-connectors. Verder bieden de systemen plek aan tien NVMe-ssd’s met sff-formfactor.

Ampere kondigde zijn Altra-socs in 2020 aan. Deze zijn opgetrokken rond Neoverse N1-cores van Arm, die op de Armv8.2-architectuur gebaseerd zijn. Zo heeft de Altra Max tot aan 128 van dergelijke cores, met een kloksnelheid van 3GHz. De chip heeft een tdp van 250W en TSMC maakt ze op een 7nm-procedé.

HPE brengt de ProLiant RL300 Gen11 in het derde kwartaal van dit jaar op de markt.

HP ProLiant RL300 Gen11

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198438/hpe-voorziet-proliant-servers-van-ampere-altra-soc-met-128-arm-cores.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.