Italiaanse toezichthouder begint onderzoek naar Google om hinderen concurrentie – IT Pro – Nieuws

Italiaanse toezichthouder begint onderzoek naar Google om hinderen concurrentie – IT Pro – Nieuws

De Italiaanse toezichthouder ACGM is een onderzoek begonnen naar Google om het hinderen van interoperabiliteit met andere diensten. Het zou te lastig zijn voor gebruikers om hun data uit Google-diensten te delen met andere diensten en dat zou concurrentie hinderen.

De ACGM heeft samen met een financiële instantie van de Italiaanse overheid woensdag al onderzoek gedaan bij Google-kantoren in Italië vanwege het onderzoek, zegt de toezichthouder. ACGM noemt onder meer Google Maps, Android en Gmail als diensten waar gebruikers lastig data uit kunnen halen om te delen met andere diensten.

De ACGM noemt daarbij specifiek Weople, een Italiaanse dienst die zich onder meer richt op dataportabiliteit en het beheer van privacyrechten bij diverse diensten. Die kunnen nu lastig bij Google-diensten doordat het bedrijf het niet mogelijk maakt om instellingen daarvoor door andere diensten te laten beheren.

Google ontkent de aantijgingen tegenover Reuters. Het wijst daarbij op zijn dienst Takeout, waar gebruikers hun eigen data kunnen downloaden. Als andere diensten toegang zouden krijgen, zou dat volgens Google ‘de privacy van gebruikers in gevaar brengen’. “Ook moedigt het frauduleuze activiteit aan. Er zijn altijd manieren voor bedrijven om directe portabiliteit van data in hun diensten te verbeteren.”

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199036/italiaanse-toezichthouder-begint-onderzoek-naar-google-om-hinderen-concurrentie.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.