Overheid brengt Open Data Portaal en api’s uit voor gegevens uit Tweede Kamer – IT Pro – Nieuws

Overheid brengt Open Data Portaal en api’s uit voor gegevens uit Tweede Kamer – IT Pro – Nieuws

De Nederlandse Rijksoverheid heeft een portaal geopend waar programmeurs api’s en documentatie kunnen vinden rondom open data van de Tweede Kamer. De gegevens zijn via OData en SyncFeed binnen te halen.

Gebruikers die aan de slag willen met data kunnen dat zonder registratie doen. Ze kunnen terecht bij het Open Data Portaal van de Tweede Kamer. Daar kunnen ze gegevens ophalen van de Tweede Kamer, zoals wetsvoorstellen, moties, verslagen en data over de samenstelling van Kamerfracties en -commissies. Er is een informatiemodel beschikbaar met alle aspecten die te downloaden zijn. De Rijksoverheid zegt dat er ‘stabiele, drempelloze toegang tot data is’, die beschikbaar is, zonder dat gebruikers zich hoeven te registreren. De data kan worden gebruikt onder de Creative Commons 1.0 Universeel-licentie.

Volgens de documentatie is de data in json-formaat beschikbaar via de OData-api en in xml-formaat via de SyncFeed-api. Er is alleen data beschikbaar van de Tweede Kamer en niet van de Eerste Kamer. Het gaat niet om realtimedata, maar om neartimedata, die vertraagd kan worden als een motie nog moet worden verwerkt. Er zit geen limiet op het aantal query’s dat kan worden gedaan.

Programmeurs vragen al jaren om een toegankelijke api voor overheidsdata. De Tweede Kamer beloofde jarenlang dat die er zou komen, maar tot nu toe werd dat telkens uitgesteld. Andere overheidsinstellingen en zbo’s hebben hun eigen portals voor open data, die voorlopig nog niet geïntegreerd worden in één dataset.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198268/overheid-brengt-open-data-portaal-en-apis-uit-voor-gegevens-uit-tweede-kamer.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.