Rechter VS vraagt data op bij TikTok en Telegram voor monopoliezaak Instagram – IT Pro – Nieuws

Rechter VS vraagt data op bij TikTok en Telegram voor monopoliezaak Instagram – IT Pro – Nieuws

Een Amerikaanse rechter heeft namens Meta, moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, data opgevraagd bij TikTok, WeChat en Telegram. Volgens Meta moet dat aantonen dat het bedrijf geen monopolie heeft en dus niet hoeft te worden opgesplitst.

De rechter heeft daarom brieven verstuurd naar een Chinees ministerie voor data van TikTok en WeChat, terwijl het voor Telegram een brief heeft geschreven naar de Maagdeneilanden, meldt Bloomberg. Meta had gevraagd om bewijsmateriaal te mogen verzamelen buiten de VS voor zijn zaak rond een monopolie op het gebied van sociale media.

Behalve gebruikscijfers vraagt de rechter aan de buitenlandse ministeries ook gegevens op te vragen uit presentaties die wijzen op concurrentie met Meta-platforms. Daaruit moet blijken hoe de concurrentie is tussen WhatsApp, Instagram en Facebook en TikTok, WeChat en Telegram.

De zaak komt van de Amerikaanse Federal Trade Commission, die een opsplitsing van Meta wil afdwingen. De FTC wil dat Meta Instagram en WhatsApp afsplitst van het moederbedrijf om concurrentie op de markt van sociale media te bevorderen. Meta, toen nog Facebook, kocht Instagram en WhatsApp bijna tien jaar geleden.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198324/rechter-vs-vraagt-data-op-bij-tiktok-en-telegram-voor-monopoliezaak-instagram.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.