Rocky Linux 9 met nieuw build-systeem is verschenen – Computer – Nieuws

Rocky Linux 9 met nieuw build-systeem is verschenen – Computer – Nieuws

Waarom maakt het uit?

Er is geen bedrijf met een klein beetje verstand of toekomst visie die een willekeurige distro zal gebruiken zonder eerst eens goed te kijken of er voldoende (betaalde) support voor is en of de nodige software die zij willen gebruiken er ook op kan draaien.

Dit soort distro’s zijn leuke niche producten voor een hobby clubje en een paar fanatieke autisten die alles zelf kunnen doen en het allemaal beter weten. Uiteindelijk is het ten doden opgeschreven simpel weg omdat zonder commerciele support een distro nooit groter zal worden dan leuk voor de hobby en het klein en kleine midden bedrijf. Ieder een beetje groter bedrijf gebruikt commercieel ondersteunde distro’s omdat ze het bedrijf nu eenmaal niet in de handen van een hobbyisten clubje kunnen leggen.

Een ander build systeem zegt helemaal niets, zo lang de compiler en de compiler settings het zelfde zijn is het enige echte verschil de manier waarop de code en artifacts op de juiste plek worden gezet en hoe de orchestration daarom heen werkt. Denk aan de keuze voor CI/CD tool… Een Jenkins pipeline of een Shipable pipeline maakt echt geen verschil, alles in shell of toch een python script maakt niets uit het eind resultaat is 100% het zelfde.
Natuurlijk zal de een makkelijker zijn om mee te werken dan de ander en kun je een eindeloze discussie voeren welke keuze de juiste is. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het echt niets uit maakt en dat het belangrijkste is dat het systeem doet wat jij nodig hebt en flexibel genoeg is om ook in de toekomst (voor zo ver je dat kunt inschatten natuurlijk) je de mogelijkheden te bieden om de builds te maken zo als jij wil.

Ik kan met 10 verschillende build systemen op 10 verschillende manieren 100 identieke builds maken, die 100% binary compatible zijn. Het enige dat van belang is is dat het build systeem bijvoorbeeld de juiste output genereert. Een slack message als een bepaald punt is bereikt in de build, test resultaten die naar een ander systeem worden verstuurd. De mogelijkheid om de build automatisch de artifacts in een andere repo te laten plaatsen als ze aan bepaalde criteria voldoen (succesvolle tests bijvoorbeeld). Misschien wil ik wel de mogelijkheid hebben om als een dependency build faalt de laatst succesvolle build van die dependency te gebruiken (kan handig zijn als je bijvoorbeeld de nieuwe SSH tools wil testen en totaal niets geeft om die mogelijk nieuwe versie van netcat die ook in deze build wordt verwacht)

Er zijn eindeloos veel redenen om van build systeem te wisselen of om build systeem A boven build systeem B te verkiezen. En allemaal zijn het hele goede reden, maar uiteindelijk is het aller belangrijkste het resultaat en in dit specifieke geval dat het resultaat 100% gelijk is aan de RetHat Enterprise Linux build. Alle andere toeters en bellen zijn niet belangrijk als je die 100% compatibility niet kunt beloven en dat is vaak veel makkelijker dan het misschien klinkt als je van build systeem veranderd.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199148/rocky-linux-9-met-nieuw-build-systeem-is-verschenen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.