‘VS wil dat Nederland export lithografiemachines ASML naar China blokkeert’ – Computer – Nieuws

‘VS wil dat Nederland export lithografiemachines ASML naar China blokkeert’ – Computer – Nieuws

Goh hey, wie pretendeert hier zelf een China expert te zijn die het allemaal zo goed weet? Ik ben zelf een Hong Kong Chinees en heb geen enkele banden met China voor het geval je mij beticht van een China Troll omdat je het natuurlijk allemaal zo goed weet zonder mij te kennen. Ik ben zeker niet pro-China aangezien ik uit Hong Kong kom, maar ik spreek vaak genoeg mensen daar (familie en vrienden) om toch een iets beter beeld te hebben dan de meeste mensen hier die alleen maar uitgaan van Westerse nieuws.

En wat je zegt is allemaal waar, dat zal ik zeker niet ontkennen voor het geval je je meteen al aangevallen voelt omdat ik een zogenaamde China Troll ben. Wat jij voor het gemak denkt te weten is dat alle 1,4 miljard Chinezen daar zich met politiek bezig houdt en daarom tegen de CCP zijn. Ik zal je vertellen, zowel in Hong Kong als in China hebben de meeste mensen (net als hier) wel andere dingen aan hun hoofd dan politiek. Die mensen hebben nauwelijks tot geen last van het regime, in ieder geval niet op de manier zoals jij het omschrijft. Het is net zeggen alsof elke Nederlander tegen het kabinet is omdat het vaak slecht in het nieuws komt. Ook dat is gewoon niet waar.

Wat je ook vergeet is dat de CCP in de afgelopen pakweg 50 jaar, ruim een miljard Chinezen uit absolute armoede heeft geholpen en veel Chinezen beseffen dat nog heel goed en daar zijn veel Chinezen de CCP nog steeds dankbaar voor, ondanks de vele gebreken. Er gaan jaarlijks ook miljoenen (met meer dan 100 uit mijn hoofd, maar weet niet 100% zeker) elk jaar op vakantie buiten China en ook gewoon weer terug. Denk je dat ze dat allemaal doen als ze het echt zo slecht hebben in China?

Lang verhaal kort, is China perfect? Nee, zeker niet door de punten die je allemaal hebt opgenoemd. En ik ben ook zeker niet pro-China, maar ik probeer er wel objectief en zonder het hele negatieve sentiment vanuit de VS er naar te kijken. En vooral niet door een Westerse bril omdat wij nu eenmaal totaal andere normen en waarden hebben. Wij doen ook zeker niet alles perfect in de ogen van een Chinees, ook al denken we soms uit arrogantie dit wel te zijn.

Je hele rits over verkiezingen, onafhankelijke politie etc, allemaal leuk en aardig en ook zeker waar. Maar dat is allemaal afgezet tegen onze Westerse normen en waarden en dat is ook precies mijn punt. Voor mensen zoals wij die gewend aan die normen en waarden is dat inderdaad heel slecht als China dat niet heeft. Maar voor iemand die hele andere normen en waarden gewend zijn, zijn hele andere zaken misschien veel belangrijker. Het enige wat ik probeer te doen is om mezelf wat meer in de mensen daar te verplaatsen in plaats van meteen met een vingertje te wijzen (ook heel typisch Westers of zelfs Nederlands) en te oordelen vanuit onze standpunten.

En kijk ook even waarom ik degene op wie ik reageerde ‘gozer’ noemde voordat je mij een mafkees noemt…

[Reactie gewijzigd door Ted_W op 6 juli 2022 19:12]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198750/vs-wil-dat-nederland-export-lithografiemachines-asml-naar-china-blokkeert.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.