Wat is een aanval met meerdere sectoren?


De evolutie van cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn in de loop der jaren talrijker en geavanceerder geworden. In het begin waren hackers relatief zeldzaam en voerden ze hun aanvallen uit voor hun plezier, niet voor de winst. Na verloop van tijd kwam cybercriminaliteit echter op en werd steeds geraffineerder.

2017 was een keerpunt voor cyberbeveiliging toen er verschillende geavanceerde cyberbedreigingen opdoken. In 2017 werd WannaCry de eerste moderne, grote ransomware-aanval. In hetzelfde jaar begonnen multi-vectoraanvallen op te komen naarmate cybercriminaliteit verder professionaliseerde en dreigingsactoren hun tactieken en technieken verfijnden en verbeterden.

Vandaag de dag kunnen cyberdreigers geraffineerde aanvallen uitvoeren met meerdere sectoren en zeer veel schade aanrichten. Een van de belangrijkste drijfveren achter deze ontwikkeling – en de opkomst van Gen V cyberbedreigingen – is de beschikbaarheid op de markt van tools en technieken op het niveau van natiestaten. Nu cyberbedreigers geavanceerde tools en kwetsbaarheden kunnen kopen en inzetten, krijgen bedrijven en organisaties te maken met veel geavanceerdere cyberaanvallen.

De kenmerken van een aanval met meerdere sectoren

Een multi-vector aanval wordt gedefinieerd door het gelijktijdige gebruik van meerdere aanvalsvectoren of methoden om het systeem van een organisatie binnen te dringen. Een aanvaller kan bijvoorbeeld tegelijkertijd een phishing-aanval en een DDoS-aanval uitvoeren of phishing combineren met credential stuffing.

Wat halen aanvallers uit aanvallen met meerdere vectoren?

Voor multi-vector aanvallen zijn vaak meer middelen en geavanceerdheid nodig dan voor single-vector aanvallen. Ze bieden echter een hogere kans op succes om een paar verschillende redenen, waaronder:

  • Identificatie van kwetsbaarheden: Een multi-vector aanval richt zich op meerdere potentiële kwetsbaarheden in de systemen van een organisatie. Door dit te doen, vergroot een aanvaller de kans om een echte kwetsbaarheid te identificeren en toegang te krijgen tot de systemen van een organisatie.
  • Moeilijke detectie: Bij een aanval met meerdere vectoren kan een organisatie moeite hebben om alle aanvalsvectoren te detecteren of zich richten op een bepaalde vector. Een luidruchtige en opzichtige DDoS-aanval kan bijvoorbeeld dienen als een rookgordijn voor een subtielere aanval zoals account takeover of data exfiltratie.
  • Complexe remediëring: Aanvallen met meerdere aanvalsvectoren zijn voor een organisatie complexer om te herstellen, omdat het incidentresponsteam elke aanvalslinie moet identificeren en herstellen. Als gevolg hiervan kan een aanvaller langer toegang houden doordat herstel wordt vertraagd of doordat het beveiligingsteam een van de aanvalsvectoren over het hoofd ziet.

Aanvallen met meerdere vectoren zijn moeilijker uit te voeren en te coördineren. Ze komen echter steeds vaker voor naarmate cybercriminelen hun mogelijkheden uitbreiden en profiteren van de toegenomen effectiviteit van deze aanvallen.

Bescherming tegen multi-vectoraanvallen

Bescherming tegen een multi-vector aanval vereist de mogelijkheid om meerdere gelijktijdige aanvallen te identificeren en te voorkomen of te herstellen. Enkele belangrijke mogelijkheden zijn:

  • Uitgebreide Advanced Threat Prevention (ATP): Multi-vectoraanvallen worden vaak uitgevoerd door geraffineerde bedreigingsactoren die in staat zijn traditionele beveiligingsoplossingen op basis van handtekeningen te omzeilen. ATP-mogelijkheden (Advanced Threat Prevention) zijn nodig om aanvallen via meerdere potentiële vectoren te blokkeren.
  • Gecentraliseerd overzicht en beheer: Een beveiligingsarchitectuur die bestaat uit losgekoppelde puntbeveiligingsoplossingen is minder effectief en moeilijker te bedienen. Gecentraliseerde, uitgebreide zichtbaarheid is essentieel voor een beveiligingsteam om een aanval met meerdere sectoren te kunnen identificeren en beheren.
  • Preventiegerichte beveiliging: Preventiegerichte beveiliging is gericht op het identificeren en blokkeren van aanvallen voordat ze de systemen van een organisatie bereiken en een risico vormen voor de onderneming. Dit vereenvoudigt het beheer van multi-vectoraanvallen en stelt beveiligingsteams in staat hun inspanningen beter te richten.
  • Schaalbare incidentrespons: Het beheren van een aanval met meerdere vectoren kan complex zijn, vooral als een aanvaller zich richt op meerdere onderdelen van de IT-infrastructuur van een organisatie. Een geïntegreerde beveiligingsarchitectuur met mogelijkheden voor geautomatiseerd incidentbeheer is essentieel voor het beheren van meerdere aanvalsvectoren op schaal.

Multi-vectoraanvallen voorkomen met Check Point

Bedrijven hebben te maken met een cyberdreigingslandschap dat zich snel ontwikkelt en steeds geavanceerder wordt. Met de opkomst van Gen-V cyberbedreigingen worden organisaties geconfronteerd met grootschalige, multi-vector cyberaanvallen. Deze aanvallen maken vaak gebruik van tools en technieken die zijn ontwikkeld door goed toegeruste bedreigingsactoren uit natiestaten en die sindsdien op de markt zijn gebracht. Lees het Check Point 2023 Mid-Year Cybersecurity Report voor meer informatie over de huidige staat van het cyberbedreigingslandschap en de soorten bedreigingen waartegen organisaties zich moeten verdedigen.

Check Point biedt de tools die organisaties nodig hebben om zich te beschermen tegen deze geavanceerde aanvallen. Met een focus op bedreigingspreventie en een geïntegreerde beveiligingsarchitectuur helpt Check Point organisaties om bedreigingen te neutraliseren voordat ze bedrijfssystemen bereiken en om gecentraliseerde zichtbaarheid en beheer over de gehele beveiligingsarchitectuur te behouden. Bekijk dit webinar voor meer informatie over het beheer van het Gen V-landschap van cyberbedreigingen.Source link

Internet Blabla

Internet blabla, probeert de beste cyber security content op het internet te verzamelen en in een overzichtelijk geheel te presenteren. Er zijn meerdere artikelen die aangeleverd worden door lezers en cyber security bedrijven, daarnaast zijn er een aantal bloggers en journalisten actief met het plaatsen van actuele cyber security vraagstukken.