Politie houdt negen verdachten aan voor phishen van miljoenen euro’s bij Belgen – IT Pro – Nieuws

Politie houdt negen verdachten aan voor phishen van miljoenen euro’s bij Belgen – IT Pro – Nieuws

De Nederlandse politie heeft negen personen aangehouden die worden verdacht via phishing miljoenen euro’s te hebben gestolen. Dat gebeurde op verzoek van de Belgische politie. De verdachten gebruikten phishingpanels met bankwebsites

De politie heeft acht mannen tussen de 25 en 36 uit Amsterdam, Almere, Rotterdam en Spijkenisse opgepakt. Ook werd een 25-jarige vrouw uit Deventer gearresteerd. De negen personen werden gearresteerd tijdens een grote actie waarbij 24 woningen werden doorzocht in heel Nederland. Verschillende eenheden van de politie deden mee aan die actie. Bij die arrestatie nam de politie horloges en kleding in beslag, net als cashgeld en een vuurwapen.

De gearresteerden worden ervan verdacht via phishing veel geld te hebben gestolen. Via e-mail, sms’jes en WhatsApp-berichten kregen slachtoffers een link naar een websites waarop banksites waren nagemaakt. Zo kregen de verdachten toegang tot de inloggegevens van slachtoffers en konden hun rekeningen worden geplunderd. Volgens de politie hebben de daders op die manier ‘miljoenen euro’s’ buitgemaakt. Naast phishing worden de personen ook verdacht van internetoplichting en witwassen.

De daders leken vooral in België te hebben toegeslagen. Daar meldden tientallen slachtoffers zich. Daarop deden de Belgische federale politie en het parket Oost-Vlaanderen een verzoek bij de Nederlandse politie. Die werkt nu aan overlevering van de verdachten naar België. De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen plaatsvinden in het onderzoek.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198252/politie-houdt-negen-verdachten-aan-voor-phishen-van-miljoenen-euros-bij-belgen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.