ACM legt Ziggo last onder dwangsom op vanwege ontbreken van vrije modemkeuze – IT Pro – Nieuws

ACM legt Ziggo last onder dwangsom op vanwege ontbreken van vrije modemkeuze – IT Pro – Nieuws

Vooraf. Ik vind het een goede zaak dat mensen hun eigen kabelmodem kunnen kiezen om welke reden dan ook. Persoonlijk had ik er nooit behoefte aan toen ik nog een Ziggo aansluiting had, maar ik snap prima dat er mensen zijn die dat wel hebben.

Wat ik me echter afvraag of dit wel helemaal fair loopt vanuit de ACM.
https://www.acm.nl/nl/pub…ing-besluit-eindapparaten
Ongeveer een jaar geleden kwamen werden de officiële beleidsregels gemaakt. Er werd natuurlijk al langer over gesproken door instanties die hier wat over te zeggen hebben (dus niet een groep boze Tweakers die dit graag willen :) ), maar onder aan de streep is de rege pas officieel een jaar geleden actief geworden. Ziggo heeft dus de facto een jaar de tijd gehad om hun infra zodanig in te richten/aan te passen dat zij ‘niet door Ziggo geleverde modems’ kunnen ondersteunen.

Mijn vragen zijn over hoe reëel dit is?
– Heeft er iemand inzicht in hoe complex dit is in een kabelmodeminfrastructuur en wat nou de verschillen, in waarom het in de ene regio wel al kan, maar in de andere regio effectief technisch nog niet mogelijk is (zoals dus de voormalig UPC-regios).
– Betekend dit dat de infrastructuur nog altijd na al die jaren niet volledig geharmoniseerd is? (lijkt mij van niet dus)
– Is dit iets dat ze letterlijk in ieder wijkkastje moeten uitvoeren en is dit vrijwel ondoenlijk zonder hele lange verstoringen/onderbrekingen voor de klanten, of is het iets dat zij centraal kunnen doen? (en daarmee, hoeveel tijd zouden ze kwijt zijn per kastje. Is het überhaupt mogelijk, als de benodigde apparatuur al voldoende beschikbaar is binnen één jaar)
Heeft iemand inzicht in wat voor soort kosten hier mee gemoeid zijn, ofwel het wel realistisch om te verwachten dat ze achterlijk grote investeringen moeten doen, domweg zodat een men een ander modem kan kiezen, waar het huidige modem in principe gewoon goed werkt voor het leeuwendeel van de consumenten.?

Nogmaals. Ik stel niet ter discussie of het een goed idee is of niet. Alleen of de opgegeven termijn realistisch en fair is. Ik stel ook niet ter discussie waarom een individueel persoon op dit platform wel een hele goede usecase heeft om dit echt nodig te hebben (anders dan principieel)

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197474/acm-legt-ziggo-last-onder-dwangsom-op-vanwege-ontbreken-van-vrije-modemkeuze.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.